Friday, 5 September 2014

Entri Pengenalan Diri

Assalamualaikum dan salam pengenalan untuk semua.

Nama saya Rohayu Binti Salleh, dilahirkan di Singapura dan dibesarkan di Johor Bahru.Saya telah berkeluarga dan mempunyai tiga orang cahayamata. Pengalaman tinggal di asrama sejak berumur tigabelas tahun telah banyak mematangkan diri saya dan seterusnya saya meneruskan pengajian hingga ke peringkat ijazah dalam bidang kewangan.

Pada Oktober 1994 saya telah mula bekerja di bidang kewangan selama lima tahun dan di bidang pelaburan saham selama limabelas tahun. Akhirnya saya telah mengambil keputusan untuk menjadi seorang "remisier"kerana saya boleh beroperasi dari rumah dan hanya ke pejabat pada waktu tertentu sahaja.

Bekerja dari rumah membuatkan saya berfikir untuk membuat bisnes kecil-kecilan untuk mendapatkan pendapatan sampingan dan komisyen yang diperolehi sebagai "remisier" ada turun-naiknya.Saya pun mula memasuki kelas-kelas membuat kek/kuih untuk memahirkan lagi skil yang ada.

Saya telah memulakan bisnes kecil-kecilan saya dengan menjual "Creamy Hershey"dan "Mini Red Velvet"  dan permintaan dikalangan anak-anak remaja seperti rakan-rakan anak saya agak menggalakkan berbanding orang dewasa. Mungkin citarasa anak remaja lebih menggemari "desserts" berbanding kuih tradisional. Pada musim raya yang lalu, saya juga telah menjual tat nenas dan sambutan yang diterima juga memberangsangkan (tat nenas dan musim raya tidak dapat dipisahkan).

Semasa proses pencarian bisnes yang betul-betul bersesuaian dengan saya, saya mengambil keputusan untuk menyertai Akademi Bekerja Dari Rumah (ABDR) kerana saya memerlukan seorang mentor yang dapat memberikan bimbingan agar saya lebih fokus dengan sesuatu perkara yang dilakukan.Saya juga ingin mempelajari bagaimana untuk membuat blog yang menarik dan padat dengan isi yang berfaedah.

Diharap Cikgu Anys Idayu dan rakan-rakan ABDR dapat memberi tunjukajar dan berkongsi pengalaman agar saya lebih berjaya dalam apa jua yang saya lakukan dengan izin Allah .AMIN...
No comments:

Post a Comment